Aktuellt

Upptäck Dalsland: En reseguide

Till nio fantastiska destinationer

Dalsland, ett område känt som ”Sveriges minsta landskap”, är ett smycke av natursköna sjöar, frodiga skogar och historiska landmärken. Vårt landskap har något att erbjuda alla, från charmiga småstäder till äventyrsfyllda aktiviteter.

Följ med och utforska nio destinationer med Taxi Dalsland Buss, där resan i sig själv är en del av äventyret.

Dalslands kanal

Dalslands kanal sträcker sig över 254 kilometer och väver samman sjöar, floder och konstgjorda vattensträckor till ett av Sveriges mest pittoreska vattenlandskap. Från ditt bussfönster kan du skåda allt från ståtliga slussar till idylliska småbyar.

Bäckefors till Dalslands kanal: ca 27 km med buss

Håveruds akvedukt

Inte långt från Dalslands kanal hittar vi Håveruds akvedukt. Detta mästerverk av ingenjörskonst, färdigställt 1868, är en imponerande syn och ett populärt stopp längs kanalen. Medan du är här, missa inte det lokala museet som ger en inblick i regionens industriella arv.

Bäckefors till Håveruds akvedukt: ca 27 km med buss

Fengersfors bruk & Not Quite

Denna konstnärliga oas mitt i Dalslands skogar är hem till en mängd kreatörer och erbjuder utställningar, en bistro och en butik för besökare. Dessutom kan du njuta av bakverk från de lokala bagarna på Brukets godaste. Upptäck denna dynamiska destination som blivit känt som en av regionens främsta kulturella pärlor.

Bäckefors till Fengersfors bruk & Not Quite: ca 45 km med buss

Dalslands Konstmuseum

Dalslands konstmuseum, beläget på en höjd i Upperud, smälter perfekt in i den omgivande bruksmiljön. Museet, som öppnades 1995, har en fast samling samt en rad samtida utställningar som visas från mars till november. Besökare kan också njuta av en paus på Café Bonaparte.

Bäckefors till Dalslands Konstmuseum: ca 25 km med buss

Vita Sannar

En 30 kilometers resa västerut från Bäckefors tar oss till Vita Sannar, en pittoresk campingplats vid Råvarpens sjö. Här kan du njuta av en lugn eftermiddag med fiske, ta en rofylld kanottur eller bara koppla av och njuta av den fridfulla atmosfären.

Bäckefors till Vita Sannar: ca 30 km med buss

Europas bästa paddelvatten – Dalsland Nordmarken

Norra Dalslands sjösystem, även känt som DANO-området, är ett paradis för paddlare. Med kilometer efter kilometer av vackra sjöar i varierande landskap, finns det massor att upptäcka. Och när törsten kommer, är kristallklart sjövatten aldrig långt borta.

Bäckefors till Dalsland Nordmarken: ca 30 km med buss

Dalslands aktiviteter

Om du är ute efter mer äventyr, då är Dalslands aktiviteter platsen för dig. Denna nöjespark, som ligger djupt inbäddad i Dalslands skogar, erbjuder över 40 olika aktiviteter. Prova på allt från zipline till klättring och paintball.

Bäckefors till Dalslands aktiviteter: ca 17 km med buss

Tresticklan nationalpark

Denna vilda skog i Dalsland, gränsande till Norge, är en av Sveriges största obebodda och väglösa skogsområden. Tresticklan Nationalpark erbjuder en oas av ro och fridfullhet, med gles, karg tallskog och mossiga berg, korsade av slingrande sjöar och myrar.

Bäckefors till Tresticklan nationalpark: ca 40 km med buss

Bengtsfors

Sist men inte minst, gör vi ett stopp i den charmiga staden Bengtsfors. Här kan du besöka det lokala museet för en dos av lokalhistoria, promenera längs pittoreska vandringsleder eller njuta av en kopp kaffe på något av de mysiga kaféerna.

Bäckefors till Bengtsfors: ca 30 km med buss